Suomen luomumatkailuyhdistys - ECEAT Suomi ry

Maatilamatkailu Kumpunen

Sijainti ja yhteystiedot

400-vuotias luomutila Petäjäveden järvimaisemissa, 33 km Jyväskylästä
Kielitaito: suomi, englanti

Tietoja kohteesta

Kohteesta tarkemmin

Yli 400-vuotias Kirrin luomutila tarjoaa kauniin ympäristön juhliin, monenlaisiin tilaisuuksiin ja majoitukseen ympäri vuoden. Ryhmille voi tilata kahvi- ja ateriapalveluita. Herkullinen maalaisruoka on ollut toiminnan tärkein pilari jo 30 vuotta.

Vuonna 1896 rakennettuun kivinavettaan mahtuu jopa 150 hengen kesäjuhlat. Talvella  päärakennukseen voi kokoontua 70 henkeä. 10 -15 hengen tilaisuuksiin sopii vuoden ympäri kolme mökkiä ja savusauna Kirrinjärven rannassa.

Tilapuodissa myydään myllytystuotteita oman tilan luomuviljasta, hunajaa, Vilppulan myllyn talkkunaa, perjantaisin kotileivonnaisia ja sesonkituotteina mm. hilloja ja jouluruokia.

Majoitusvaihtoehtoja:

ovat Vanha-Kirrin vanha päärakennus, 1920-luvulla rakennettu Uusi-Kirri, lomamökit ja luhtiaitta. Yhteensä vuodepaikkoja on kesällä 59 ja talvella 39.

Vanha-Kirrin yläkerrassa on kaksi kodikasta majoitushuonetta ja yhteistiloja. Maalaisromanttisessa Uusi-Kirrin päärakennuksessa on kuusi 1920-luvun hengessä sisustettua 2 hengen huonetta. Oleskelutila toimii pienenä kokous- ja koulutustilana, ja keittiössä voi pitää vaikka ruokakursseja.

Rantamaisemissa sijaitsevissa lomamökeissä – Pihlajakummussa, Mäntykummussa ja Kuusikummussa – on majoitusta 20 hengelle. Mökeissä täysin varusteltu keittiö, oma uimaranta ja laituri, soutuvene, grilli, keinu ja hiekkalaatikko.

Lisäksi 1800-luvun luhtiaitassa on kesäisin 20 vuodepaikkaa ilman sähkölaitteiden hurinaa. Liikkuminen ei ole esteetöntä, mutta etukäteen ilmoittaen järjestämme ramppeja. Lapsille leikkipaikka, sänkyjä ja syöttötuoli. Koirat ja muut lemmikit sopimuksella.

Ruokapalveluissa ovat isoäidin reseptit ja lähiruoka kunniassa. Runkona on omien peltojen raaka-aineet, perinneruoat ja lähijärvien kalat. Pääraaka-aineissa kotimaisuus on 100 %. Omalta tilalta ovat mm. leipä ja puurot, peruna, villiyrtit ja marjat. Erikoisuuksia ovat kotisavustamon kylmäsavuhauki, Petäjäveden ruiskuorinen perinnepaisti ja tiinulahna. Oman ruisleivän juuri on yli 100-vuotias.

Luomutilalla viljellään vehnää, ohraa, kauraa ja ruista. Niistä tehdään Konneveden tai Ylöjärven myllyissä myllytystuotteita. Tilan tuotteita myydään mm. Petäjäveden Heinähatussa ja ruokapiireissä Keski-Suomessa.

Kesällä tilalla pidetään leasing lampaita ja kanoja maisemia hoitamassa. Pihapiirissä vaalitaan vanhoja perinnekasveja kuten sireenejä, juhannusruusuja, pioneja, tatareita, astereita, kultapalloja ja angervoja.

Ympäristö ja ohjelmaa:

  • Omalla merkityllä metsäpolulla voi kulkea omatoimisesti tai sovitusti ryhmän kanssa.
  • Lähijärvissä voi kalastaa, jos luvat ovat kunnossa.
  • Polkupyörän, kanootin/kajakin tai lumikengät voi vuokrata Rantapirtiltä (15 km).
  • Alueelta löytyy vaellusreittejä (Tampinkierros 7 km, Karhunahas 15 km, Töllintaival 3 km) ja merkattuja vesistöreittejä (mm. Wanhan Witosen melontareitti).
  • UNESCO:n maailmanperintökohteeseen, Petäjäveden 1760-luvun vanhakirkkoon on matkaa 1 km.
  • Muuta nähtävää mm. Heinähattu-suoramyyntipiste, Petäjäveden radio- ja puhelinmuseo, Keski-Suomen Tieliikennemuseo sekä Petäjäveden vanha ja uusi kirkko.

Tulo-ohjeet:

Juna: juna-asema Petäjävesi 3 km
Bussi: pysäkki 2 km tienhaara

  • Bussilla Keuruulta: palaa tienhaara-pysäkiltä n. 1 km valtatie 23 Keuruun suuntaan, käänny vasemmalle Kirrintielle, kävele 940 m ja olet perillä.
  • Bussilla Jyväskylästä: OnniBussilla Petäjävedelle, kävele takaisin valtatie 23 varteen n. 100 m, käänny oikealle ja jatka n. 2 km Keuruun suuntaan. Käänny vas. Kirrintielle, jatka 940 m.
  • Auto/pyörä: Jyväskylästä valtatie 23 länteen n. 30 km ja olet Petäjävedellä. Jatka Keuruun suuntaan ja seuraa ruskeita opasteita.

Aukiolo ja hinnat:

Avoinna koko vuoden. Palveluiden varaus ennakkoon.

  • Yhden hengen huone/yö: 65 – 85 € / yö
  • Kahden hengen huone/yö: 90 -130 € / yö
  • Hinnat sisältävät aamiaisen (12 e).
  • Savusauna 350 € lämmitys (sis. pyyhkeet ja saunamehun).
  • Etu ECEAT Suomen jäsenille sekä ilman moottoriajoneuvoa ja lentomatkaa saapuville: Luomukahvit herkullisen luomuleivonnaisen kera.

Eko- ja kulttuuritekoja:

  • Osa tilan metsistä mukana Metso-ohjelmassa.
  • Kosteikot, laskeutusallas ja suojavyöhykkeet (3 ha).
  • Metsäretkillä suositellaan käyttämään olemassa olevia polkuja tai metsäkoneuria.
  • Vanhojen materiaalien kierrätys, esim. vanhat navetan kattotiilet savusaunan kattoon.
  • Rakennusmateriaalia omasta metsästä.
  • Rakennuksia entisöidään vanhaa kunnioittaen.
  • Vettä säästetään mm. käyttämällä sadevettä multajuuresten ensihuuhtelussa.
  • Pesu- ja puhdistusaineet joutsen merkittyjä tuotteita.
  • Ruoanvalmistuksessa käytämme lähituotteita, pääraaka-aineet aina kotimaisia.

Tulevaisuus:

  • Vanhan kierrätyskelpoisen materiaalin hyväksikäyttö vielä tarkemmin.
  • ”Maata pitkin matkalle julkisilla kulkuvälineillä” – mahdollisuuden tarkastelu ja siitä kertominen asiakkaille.
  • Lämmitysjärjestelmän uusiminen, kartoitetaan mm. biomassasta saatavan energian käyttömahdollisuuksia.
  • Tilan kulttuuriperinnön arvon ymmärtäminen ja sen hyödyntäminen tilan toiminnassa, yhteistyössä Keski-Suomen museon kanssa. Pelloita on löytynyt mm. 1600-luvun taaleri-rahoja, mikä viittaisi mahdolliseen kauppapaikkaan rantapellollamme…
  • Yhteistyö ”Silmu – Luonnosta sinulle” -villiyrttiyrittäjä Hanna Penttilän kanssa.