Suomen luomumatkailuyhdistys - ECEAT Suomi ry

Hallitus ja toimihenkilöt 2024

Puheenjohtaja:
Kristiina Liinaharja
Tammela / Vekkilän museotila
krisse@liinaharja.fi

Emännöin tammelalaista Vekkilän Museotilaa, jonka hiekkamullassa suvun juuret valuvat satoja vuosia syvään. Museoalueeksi kaavoitetulla perinnepihalla kotimuseo, majoitusaitat ja kokoussauna kutsuvat menneen ajan tunnelmaan. Maatiaisrotuiset kotieläimet palvelevat geenipankkina ja perinnekasvit tarjoavat käsinkosketeltavaa historiaa. Perinnebiotoopit ja luonnon monimuotoisuuskohteet taas tutustuttavat tämän päivän ympäristönhoitoon.

Maatilan ohella olen toiminut sosiaalialan pilottihankkeissa, kyläasiamiehenä, työvalmentajana, osuustoimintaneuvojana ja hevostoiminnan ohjaajana. Erityisen lähellä sydäntäni on elinympäristömme kaikinpuolinen kantokyky: ekologinen, eettinen, sosiaalinen ja inhimillinen.

Toiminnanjohtaja:
Terhi Arell
Turku
eceat@eceat.fi

Tutustuin ECEAT-verkostoon jo 1990-luvulla, sen Ruotsiin ja Norjaan tuoneiden hollantilaisten ystävieni kautta. Järjestön päämäärissä yhdistyi monta minulle tärkeää asiaa: luonnonsuojelu, luomu, kulttuuriperinteiden vaaliminen sekä halu oppia lisää niin omista juurista kuin muista kulttuureista.

2000-luvun alussa työskentelin koordinaattorina Luomuliiton Luomua ja kestävyyttä matkailuun –hankkeessa, jonka kautta Suomeen luotiin oma luomumatkailuverkosto. Tällä tiellä olen yhä.

Koulutukseltani olen FM, pääaineena etnologia. Työkokemusta löytyy vahvimmin  ympäristön ja kulttuurin parissa toimivista kansalaisjärjestöistä.

Viime vuosina olen ECEAT Suomi ry:n lisäksi toiminut aktiivisesti kestävää elämäntapaa, käsityöperinteitä ja permakulttuuria edistävässä Elävän kulttuurin Koroinen ry:ssä Turussa. Lisäksi olen mukana asuinalueeni asukasyhdistyksessä – päämäärinä sielläkin kulttuuriperinnön säilyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen.

Olen myös työskennellyt vapaana toimittajana. Rakkaisiin harrastuksiini kuuluvat mm. kansantanssi ja -musiikki, luonnossa liikkuminen, valokuvaus ja puutarhanhoito.

Hallituksen varsinaiset jäsenet:

Gustav Söderström
Sipoo / Majatalo Box B&B.
isanta@majatalobox.fi

Gustav Söderström on pyörittänyt luomumajataloa ja kahvilaa Sipoossa jo monen vuoden ajan. Tavoitteena on ollut toimia niin ekologisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti kuin mahdollista, sekä yrityksessä että yksityisesti.

Sami Karelahti
Vantaa
sami.karelahti@gmail.com

Olen toiminut ympäristötoimialalla erilaisissa tehtävissä lähes 15 vuotta. Pisin työkokemus minulla on Pohjoismaisesta ympäristömerkinnästä, missä edistin erityisesti hotellien, ravintoloiden ja siivouspalveluiden ympäristöasioita. Aiemmin olen toiminut hankekoordinaattorina Vanamo-hankkeessa Lahden seudulla. Hankkeen tarkoituksena oli tuoda esille kestävään kehitykseen liittyviä arvoja ja toimintoja. Keinoja olivat mm. seminaarit ja tapahtumat asukkaille ja koululaisille suunnattu ympäristökasvatus.

Haluan toimia kestävällä ja ekologisella tavalla myös omassa elämässäni. Pyöräilen tai kävelen aina lyhyet matkat (myös talvisin) ja käytän joukkoliikennettä lähes päivittäin. Vapaa-ajalla tykkään liikkua luonnossa ja nautin uimisesta luonnonvesissä kesäisin. Ja mitä olisi kesä ilman kotimaisia punaisia ja sinisiä marjoja.

Koulutukseltani olen hallintotieteen maisteri ja olen opiskellut ympäristöpolitiikkaa Tampereen yliopistossa. Pro graduni tein luomumatkailusta. Tutkielmassani tutkin luomumatkailua suhteessa muihin matkailumuotoihin sekä kartoitin luomumatkailuyrittäjien näkemyksiä luomumatkailusta. Tutkielmani on vapaasti luettavissa Tampereen yliopiston tietokannassa: http://tampub.uta.fi/ (haku: Karelahti).

Johan Heino
Puolanka, Askan kylä
johan@aska.fi

Eläköidyin pari vuotta sitten varsinaisesta leipätyöstäni graafisen teollisuuden asiantuntijatehtävistä ja myös yrittäjyydestä alalla. Toimin edelleen täällä Askan kylällä pienen matkailuyrityksemme toimitusjohtajana. Kahdestaan vaimon kanssa pyöritämme vanhassa koulukiinteistössä pienimutoista majoitustoimintaa ja kesäkahvilaa.

Olen pitkän linjan järjestötoimija ja edelleen aktiivisesti mukana esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnassa niin paikallisesti, alueellisesti kuin valtakunnallisestikin. Myös SPR:n toiminnassa olen laajasti mukana monissa eri rooleissa. Stadin kundina katselen Kainuun maisemia osin ulkopuolisen silmin, mutta melko hyvin on maisemat tulleet tutuiksi sen jälkeen, kun tänne muutimme vuoden 2007 lopussa.

Olen pitänyt mottonani lausahdusta: ”Kaikki matkat alkavat ensimmäisellä askeleella”. Pari askelta on jo otettu.

Susanna Auvinen 
Turku
susanna.auvinen@elisanet.fi

Olen pienmatkailija, joka viihtyy kaukana turistirysistä. Vanhemmiten telttayöpymiset eivät niinkään houkuttele, vaan yöksi kaipaa lämpimiin sisätiloihin, kunnon sänkyyn. Luomumatkailun piirissä toimimalla toivon voivani edistää eri mahdollisuuksista tiedottamista ja uusien kohteiden löytämistä. Luomumatkailijana arvostan lyhyitä (lyhyehköjä) etappeja, jotka voi taittaa joko lihasvoimin tai julkisilla kulkumuodoilla. Vastikään eläköityneenä odota mahdollisuutta suunnata uusiin kohteisiin ja seikkailuihin.

Anni Korhonen, 

Valtimo, Puukarin Pysäkki

Varajäsenet:

Susann Rännäri – Luomuliiton toiminnanjohtaja, Sipoo

susann.rannari@luomuliitto.fi

1.3.2018 lähtien olen ollut Luomuliitolla töissä, ennen sitä olin ProAgrialla 10 vuotta neuvojana ja kehityspäällikkönä. Olen taloudellisesti ajatteleva idealisti, jonka intohimona on vapaa tanssi ja avantouinti. Asun Sipoossa Majvikin Biodynaamisella tilalla.

Aksana Kurola, toimitusjohtaja

Husky & Yoga Nature, Tuulenpesän tila, Rovaniemi

”Läsnä omassa luonnossa, kotona omassa kehossa.” Olen hyvinvointi- ja luontomatkailuyrittäjä ja opastan ihmisiä luonnossa niin joogan kuin huskien parissa. 21 huskya, jooga ja upea luonto ympärillä tarjoavat yrityksen toimintaympäristön.

Minulle luonto on ollut aina tärkeässä roolissa. Omissa palveluissani haluan viedä ihmiset luontoon sekä omaan itseensä oivallusten kautta.

Koulutukseltani olen joogaopettaja, joogaterapeutti ja retkeilytoimittaja. Olen tehnyt joogaharjoitusta 30 vuotta, ja omaan yli 20 vuoden kokemuksen ulkoilun ammattilaisena. Yritykseni järjestää vuosittain 5-8 joogavaellusta ja –retriittiä Lapin upeassa luonnossa.

Terhi Hultamo, AT Nature, Inari

Olen työskennellyt matkailualalla yli 25 vuotta mm. oppaana, matkanjohtajana sekä matka- ja tuoteasiantuntijana. Nykyään olen pienen perheyrityksemme jokapaikanhöylä, joka yrittää toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja kestävästi yrityksen kaikilla osa-alueilla.

Ennen yritystoimintaa olin biologian ja maantiedon opettaja 10 vuoden ajan, jolloin mielenkiintoni jo ihan työnikin puolesta heräsi kestävään kehitykseen. Luomutuotteet ovat olleet pitkän ajan ensin yksityiselämässä meidän kauppalistallamme ja nyt myös vieraamme saavat maistaa kotimaisia luomutuotteita luontoaktiviteettiemme aikana.

Kirsi Ilola 
Valkeakoski / Ilolan maatilamatkailu
kirsi@ilolanmaatila.fi

Olen keski-ikäinen maatilamatkailuyrittäjä, joka on hurahtanut maatilamatkailutoimintaan. ECEAT-toimintaan tutustuin luomumatkailuhankkeen aikana. Olen myös mm. Lomalaidun ry:n, MTK Akaa-Sääksmäki ry:n, Valkeakosken Yrittäjät ry:n, Veronmaksajat ry:n ja Valkeakosken paikallisosaston hallituksien jäsen, Pirkanmaan matkailu ry:n varapuheenjohtaja ja Suomen maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja. Toimin myös Valkeakosken kaupungin luottamustoimessa (tekninen lautakunta).

Maatilallamme on luomuviljelyssä peltoa yli 40 hehtaaria sekä kotieläimiä, mm. Aberdeen Angus-rotulihakarjaa, lampaita, kaneja, kanoja, kissoja, koiria, hevosia jne. Hevostallimme on SRL:n hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu, jossa pääosin ratsastustuntitoimintaa sekä maatilamme lomalaisille ratsastusta ja hevosajelua.

Tilallamme on palveltu maatilamatkailuasiakkaita vuodesta 1983. Vanhempamme Marja ja Leo Ilola aloittivat matkailutoiminnan, jota olemme sisareni Mervin kanssa jatkaneet ja toivottavasti jompikumpi lapsistani jatkaisi tätä toimintaa maatilallamme. Minulle on tärkeää, että maaseutu pysyy elinvoimaisena ja kehittyvänä, luoden palveluja ja työpaikkoja sekä taaten suomalaisen ruoan aitouden. Sekä ruoan alkuperä myös se että maatilan toimintaa ja eläimiä voi kuluttajille tuoda esille.

Päivi Metsola, Montta Active Camping, Muhos

Toimin omassa pienessä luontomatkailuun suuntautuvassa perheyrityksessä mieheni kanssa. Meillä on aktiivista ja monipuolista toimintaa tarjoava leirintäalue mökkeineen sekä ohjelmapalvelut ja välinevuokrausta. Leirintäaluetta olemme pyörittäneet vuodesta 2010 mutta ohjelmapalveluita ja välinevuokrausta jo muutaman vuosikymmenen ajan.

Innostus luontomatkailuun on syntynyt koulutuksieni kautta eli olen opiskellut seikkailu-,ja luonto-ohjaajiksi sekä ympäristökasvattajaksi. Pohjakoulutuksena näille on nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tutkinto sekä yhteisöpedagogi amk.

Mottona meillä on että Toiminta puhuu kovemmin kuin sanat!

Rahastonhoitaja: Anna-Mari Brask, Turku

Nettisivut: espressomedia.fi, yhteistyössä ECEAT Suomi ry:n kanssa.