Kansainvälinen ECEATSuomen luomumatkailuverkoston idea ja malli saatiin kansainväliseltä ECEAT International –järjestöltä (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism).

ECEAT aloitti toimintansa Itä-Euroopassa 1990-luvun alussa useiden ympäristön- ja luonnonsuojelua sekä luomuviljelyä edistävien järjestöjen aloitteesta. Ensimmäiset kohdemaat olivat Puola, Tsekkoslovakia ja Unkari, ja suurin osa matkailijoista hollantilaisia.

Tavoitteena oli tukea matkailun avulla perinteisiä pienviljelijöitä ja kannustaa heitä jatkamaan ammattiaan ja suojelemaan samalla ympäristöä ja arvokasta kulttuurimaisemaa.

ECEAT:in matkakohteista tuli aarreaittoja länsieurooppalaisille matkailijoille, jotka halusivat tutustua aitoon ja perinteiseen maaseutukulttuuriin. ECEAT:in ”eko-agro” –matkailun suosio kasvoi nopeasti ja se levisi ympäri Eurooppaa.

Pohjoismaihin ECEAT saapui 1990-luvun lopussa, kun Hollannista Ruotsiin muuttaneet Ceciel Verheij ja Jan von Boeckel auttoivat pohjoismaisia yhteistyökumppaneita rakentamaan itsenäiset ECEAT-järjestöt Ruotsiin, Norjaan ja Suomeen.

Ensimmäiset 10 vuotta ECEAT-verkostoa johdettiin Amsterdamista käsin. Vuonna 2002 perustettiin uusi kansalaisjärjestö ECEAT International, jonka jäsen myös ECEAT Suomi on.

ECEAT:in matkakohteet nykyään

Nykyään verkostoon kuuluu satoja matkakohteita noin 15 maassa ympäri Eurooppaa: matkailupalveluja tarjoavia luomutiloja, perinteisiä pientiloja, ekologisia majataloja, pieniä leirintäalueita ja ympäristövastuullisia hotelleja. Usein kohteet liittyvät kulttuuriperinnön suojeluun tai sijaitsevat kansallispuistojen läheisyydessä.

Isäntäperheiden” kautta matkailijat saavat tutustua myös paikallisiin ihmisiin ja heidän kulttuuriinsa. Joskus vierailijat voivat myös osallistua tilan töihin tai ostaa luomutuotteita. Joissakin maissa, kuten Puolassa ja Tsekissä, ECEAT järjestää myös kiertomatkoja.

ECEAT Internationalin nettisivuilta löytyy jäsenjärjestöjen yhteystiedot eri maissa.