Suomen luomumatkailuyhdistys - ECEAT Suomi ry

Kansainvälinen ECEAT

Suomen luomumatkailuverkostolle saatiin idea ja malli kansainväliseltä ECEAT International –järjestöltä (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism).

ECEAT aloitti toimintansa Itä-Euroopassa 1990-luvun alussa useiden ympäristön- ja luonnonsuojelua sekä luomuviljelyä edistävien järjestöjen aloitteesta. Ensimmäiset kohdemaat olivat Puola, Tsekkoslovakia ja Unkari, ja suurin osa matkailijoista hollantilaisia.

Tavoitteena oli tukea matkailun avulla perinteisiä pienviljelijöitä ja kannustaa heitä jatkamaan ammattiaan ja suojelemaan samalla ympäristöä ja arvokasta kulttuurimaisemaa. ECEAT:in matkakohteista tuli aarreaittoja länsieurooppalaisille matkailijoille, jotka halusivat tutustua aitoon ja perinteiseen maaseutukulttuuriin. ECEAT:in ”eko-agro” –matkailun suosio kasvoi nopeasti ja se levisi ympäri Eurooppaa.

Ensimmäiset 10 vuotta ECEAT-verkostoa johdettiin Amsterdamista käsin. Vuonna 2002 perustettiin uusi kansalaisjärjestö ECEAT International.

ECEAT:in matkakohteet nykyään

Kansainvälinen ECEAT-järjestö ei ole tällä hetkellä aktiivinen, mutta eri maiden omiin ECEAT-järjestöihin kuuluu satoja matkakohteita ympäri Eurooppaa: matkailupalveluja tarjoavia luomutiloja, perinteisiä pientiloja, ekologisia majataloja, pieniä leirintäalueita ja ympäristövastuullisia hotelleja. Usein kohteet liittyvät kulttuuriperinnön suojeluun tai sijaitsevat kansallispuistojen läheisyydessä. Jäsenyritysten kautta matkailijat saavat tutustua myös paikallisiin ihmisiin ja heidän kulttuuriinsa. Joskus vierailijat voivat myös osallistua tilan töihin tai ostaa luomutuotteita. Joissakin maissa ECEAT järjestää myös kiertomatkoja.

ECEAT Internationalin nettisivuilta löytyvät myös  jäsenjärjestöjen yhteystiedot eri maissa.