Ympäristö

ENERGIA

1. Energiankulutus ja energianlähteet

Lämmityksen ja sähkön energiankulutusta mitataan ja energianlähteet on selvitetty. Kulutusta verrataan eri ajanjaksoina, tavoitteena vähentää turhaa energiankulutusta.

2. Energiatehokas valaistus

Vähintään 75 % lampuista on energiansäästölamppuja mukaan lukien ulkovalaistus ja pysäköintialueet.

3.Vähän energiaa kuluttavat laitteet

Uusia laitteita hankittaessa matkakohde suosii vähän energiaa kuluttavia laitteita. Laitehankinnoissa tukeudutaan EU- ja Energy Star -standardeihin tai vastaaviin ohjesääntöihin.

4. Muut tavat säästää energiaa

Mainitse teillä käytettäviä tapoja: esim. ajastimet, liiketunnistimet sisä- ja ulkotiloissa, huonekohtainen lämpötilansäätö, lämpöpumput, energiatehokkaat keittiölaitteet, pesukoneet ja astianpesukoneet, tehokkaasti eristetyt ikkunat.

5. Matkakohteessa käytetään uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä

Matkakohteessa käytetään pääosin bioenergiaa (puu, hake, pelletti, maalämpö tms.) tai vihreää sähköä (Ekosähkö-, Hyötytuuli-, Norppa- tms. sopimus tai itse tuotettu energia aurinkopaneeleiden tai tuulivoimaloiden avulla).

VESI

6. Veden alkuperä ja riittävyys

Käyttövesi on tuotettu kestävällä tavalla eikä liika vedenkäyttö vaikuta haitallisesti ympäristön tasapainoon.

7. Vesivuodot: matkakohteessa ei ole vesivuotoja.

Kaikki vesijohdot, viemärit ja liitoskohdat ovat ehjiä ja huolellisesti yhdistetty. Havaittavissa olevat vuodot tarkistetaan säännöllisesti. Vedenkäyttöä seurataan, jotta mahdolliset vuodot voidaan havaita ja poistaa.

8.Vettä säästävät hanat

Ainakin osaan matkakohteen vesihanoista on asennettu vedensäästöominaisuus (esim. erilaiset vedenvirtaaman rajoittimet ja suuttimet ym.)

9. Vettä säästävät WC-istuimet

Vähintään uusissa WC-säiliöissä on kaksihuuhtelumekanismi (tai jokin muu vettä säästävä menetelmä).

10. ”Pyyhepolitiikka”

Vierailijoiden pyyhkeet ja liinavaatteet vaihdetaan puhtaisiin vain heidän pyynnöstään.

11. Muut keinot säästää vettä (vähintään kaksi)

Esimerkkejä: kompostoivat käymälät, vedenkulutuksen huomiointi astioiden pesussa, sadevesitynnyrit, virtsan erittelevät WC-järjestelmät ja sadevesijärjestelmät.

12. Saatavilla on tietoa ympäristöä säästävästä ja vastuullisesta veden ja energian käytöstä

Esimerkkejä: infotaulut, -lehtiset ja neuvonta.

JÄTTEET JA KIERRÄTYS

13. Matkakohteessa noudatetaan kansallista jätehuoltoon liittyvää lainsäädäntöä.

14. WC– ja talouspaperi


WC- ja talouspaperi on valmistettu vähintään 50 % kierrätetystä paperista tai se on ympäristömerkitty EU-Ecolabel- tai Joutsenmerkillä.

15. Yksittäispakatut tuotteet ja kertakäyttöastiat

Matkakohteen ruokapalveluissa ei tarjota yksittäispakattuja tuotteita (voi/margariini, kerma, marmeladi tms.) tai kertakäyttöastioita.

16. Juomavesi ja muut juomat

Matkakohteessa ei tarjota kertakäyttöpulloja. Mikäli pullovettä tai virvoitusjuomapulloja on tarjolla/myynnissä, pullot ovat uudelleen täytettäviä/kierrätettäviä.

Mikäli vettä tai virkistysjuomia ei tarjoilla (esim. itsepalvelumajoitus), valitse EI KOSKE.

17. Puhdistus- ja pesuaineet

Puhdistus- ja pesuaineet (esim. pyykinpesu-, siivous-, tiski- ja käsienpesuaineet sekä shampoot ym.) ovat ympäristölle ja terveydelle haitattomia ja biohajoavia. Käytettävillä puhdistusaineilla on ympäristömerkki (esim. Joutsenmerkki tai EU-ympäristömerkki).

18. Kierrätys ja kompostointi

Matkakohteessa syntyvät jätteet kierrätetään mallikelpoisesti ja myös vierailijoilla on mahdollisuus kiinteän jätteen lajitteluun. Biojäte kompostoidaan mahdollisuuksien mukaan.

Kohteesta löytyy kierrätysastiat/-säiliöt ainakin lasille, metallille, paperille, kartongille ja energiajakeelle paikallisen kierrätysjärjestelmän mukaisesti. Myös muovin talteenotto ja kierrätys on toivottavaa. Lisäksi vierailijoita varten tulee olla selkeät ohjeet oikeasta jätteiden lajittelusta. Ongelmajäte toimitetaan ongelmajätekeräykseen.

19. Paristot

Matkakohteessa vältetään kertakäyttöisten paristojen käyttöä. Käytöstä poistetut paristot kierrätetään asianmukaisesti.

20. Jätevesien käsittely lainsäädännön mukaisesti

Esimerkkejä: jätevesiviemärin asianmukainen toiminta, jätevesien biologisen puhdistusmenetelmän käyttö, “harmaan veden” uudelleenkäyttö (wc:ssä ja puutarhassa). Jäteveteen ei päästetä kemikaaleja tai ympäristölle haitallisia aineita eikä käsittelemätöntä jätevettä päästetä luontoon.

21. Muut toimet jätteiden tai jätevesien haittojen minimoimiseksi.

Matkakohteessa pyritään vähentämään jätteen määrää ja vesistöjen kuormittamista myös muilla kuin edellä luetelluilla tavoilla.

Esimerkkejä: tavaran ostaminen isommissa erissä pakkausmateriaalien säästämiseksi, turhien muovipakkausten välttäminen, vesipohjaisten maalien käyttö, muste-/värikasettien kierrätys ym.

LIIKKUMINEN

22.Matkakohteessa tuetaan aktiivisesti julkisen liikenteen käyttöä ja ekologista liikkumista


Vierailijoiden saatavilla on ajantasaista tietoa matkakohteeseen saapumisesta junalla tai bussilla (neuvonta, aikataulut). Ekologista liikkumista voidaan tukea myös esim. seuraavilla tavoilla:

julkisilla kulkuneuvoilla saapuvat vierailijat noudetaan pysäkiltä

ilman omaa autoa saapuville annetaan jokin etu (ilmainen aamiainen, alennus majoitushinnasta, ylimääräinen saunavuoro, nouto bussipysäkiltä tms.)

polkupyörien lainaaminen tai vuokraus matkakohteessa.

23. Matkakohteessa tarjotaan tai mainostetaan ainoastaan sellaisia retkiä, ohjelmapalveluja ja/tai urheiluaktiviteetteja, jotka eivät saastuta tai häiritse luontoa tai lähialueen asukkaita.

Seuraavia aktiviteetteja ei hyväksytä matkakohteessa: vesiskootterit ja vesijetit, moottorikelkkasafarit, mönkijät, kolmipyörät, moottoriurheiluajoneuvot ja värikuulasota. Myöskään kyseisten aktiviteettien aktiivista mainostamista ei hyväksytä (mainoslehtiset, julisteet, suosittelu jne.) Suositeltavia retkeily- ja urheilumuotoja ovat esim. pyöräily, patikointi, ratsastus, soutu, melonta ja hiihto.

Laatu ja kestävyys luomumatkailussa
Matkakohteiden yleiset laatuvaatimukset
Luonnon monimuotoisuus
Kulttuuriperintö ja paikallinen osallistuminen
Ympäristö
Viestintä ja tiedottaminen
Kestävä tulevaisuus
Vanhat laatuvaatimukset