Suomen luomumatkailuyhdistys - ECEAT Suomi ry

Vuoton Joutsen luontomatkailupalvelut

Sijainti ja yhteystiedot

Luontomatkailupalveluita Uuden Oulun itälaidalla Ylivuoton vesistörikkaalla erämaakylällä.
Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti, saksa

Tietoja kohteesta

Kohteesta tarkemmin

Hidasta elämää modernin perinteisissä puitteissa

Ympäri vuoden: majoitusta kesällä 35:lle hengelle ja talvella 25 hengelle huoneistoissa tai mökeissä; tilausruokailut ryhmille; kokous-, koulutus- ja juhlatilat sekä TYKY-päiviä ja luonto-ohjelmia. Kesällä: kahvila/kioski; leirintä; kanootti- /vene- ja välinevuokraus; melonta-, kalastus- ja lähderetkiä; villiyrtti- ja sienikurssit. Talvella harrastetaan puhtaan lumen aktiviteetteja, revontulien katselua ja valokuvausta valosaasteettomassa ympäristössä.

Palvelukohteet sijaitsevat järven ja vapaan Kiiminkijoenjoen rannoilla. Isovuotunkijärvellä on vastaanotto kahvila, 2 huoneistoa (12 henkeä), leirintäalue, saunat ja Villa Wuotanka huvila (6-8 henkeä). Luonnonniityllä kasvaa villiyrttejä ja maatiaislajeja, joita hyödynnetään monella tavalla. Lähimetsistä löytyy marja- ja sienisatoa sekä viereisestä järvestä puhdasta luonnonkalaa. Lähiruoka ei voi tulla lähempää ja kyytipoikana lähdevesi!

Perinteinen talonpoikaistalo, Lammin Pirtti, sijaitsee kosken rannalla, jossa päätalo (8-12 henkeä), mökki (2-4) ja aitat (2-6). Puulla lämpiävät saunat, nuotiopaikat ja maakellari ovat kohteessa. Rakennuksia varataan myös erikseen. Useamman päivän melontaretkellä on Lammin Pirtti loistava etappi.

Soveltuu yksityisille ja perheille, ryhmille ja yrityksille sekä erityisharrasteryhmille.

Ympäristö ja ohjelmaa:

Ylivuoton kylä ja Vuoton Joutsen sijaitsevat vaelluskaloille vapaan Kiiminkijoen keskijuoksulla. Kylällä on myös kaksi järveä. Toinen järvi, Vähävuotto, sijaitsee myös lähellä. Upea 200 kilometriä pitkä Kiiminkijoki melontareittinä tarjoaa koko jokialueen kattavan taukopaikkaverkoston ja koko 170 km:n matkalle voimassa olevan henkilökohtaisen kalastusluvan. Paikallisten ja puhtaiden, saalisvarmojen luonnonkala- ja pohjavesijärvien lisäksi lähialueilta löytyy hyvin hoidettuja istutuskalastuksin hoidettuja lampia.

Ylivuoton kylä on saanut alkunsa 4000 vuotta sitten, viimeisen jääkauden jättämälle itä-länsisuunnassa kulkevalle harjulle. Sieltä pohjavedet purkautuvat harjun molemmille puolille ruokkien Kiiminkijoen vaelluskalatuotantoa ja lukuisia pienvesiä ja järviä. Opastamme läheisille lähteille, mutta retket Viinivaaran lähteikköalueelle ja Suomen korkeimmalle luonnonvaraiselle Hepokönkään putoukselle toteutetaan vain ryhmille. Ainutlaatuinen Koistilan kotimuseo on 200 metrin etäisyydellä vastaanotosta. Metsäkylien kierroksille pääsee pyöräillen tai kävellen.
Kurssien, polttariohjelmien tai virkistys- ja liikuntapäivien aiheina ovat mm. melonta, villiyrtit ja sienet, eko-kokkaus sekä kasvi- ja elämyskylvyt. Tulisijan käyttöä ja kädentaitoja harjoitellaan mm. leipäjuuston teon, ruisleivän, rieskan ja karjalanpiirakoiden leipomisen muodossa. Myös luontoleirikouluja toteutetaan erilaisille kohderyhmille. Perinnetapahtumia ja kyläpäiviä – kysy lisää!
Erikoisuutena: Villiruokakokkaus, villikasvikylvyt, savusauna, lähderetket, melonta

Tulo-ohjeet:

  • Juna: Lähimmät rautatieasemat sijaitsevat Utajärvellä (35 km) ja Oulun keskustassa (60 km).
  • Bussi: Ylikiiminki 25 km, josta noudetaan. Koulujen toiminta-aikoina bussi käy kylällä 3 kertaa päivässä.
  • Auto/pyörä: Oulusta Kuusamontietä n. 10 km, josta opasteet oikealle Ylikiiminki, 27 km. Ylikiimingin kohdalla oikealle viitasta Puolanka 88, josta matkaa perille 24 km.

Aukiolo ja hinnat:

  • Avoinna koko vuoden ennakkovarauksesta: majoitus, ryhmäruokailut, ohjelmat ja tilavaraukset.
  • Avoinna 1.5. – 15.8.: Kesäkahvila / ravintola / kioski / välinevuokraus ja kalastusluvat / leiriytyminen. Tämän jälkeen viikonloppuisin syyskuun loppuun.
  • Hinnat tiedusteltaessa tai yrityksen nettisivuilta.