Suomen luomumatkailuyhdistys - ECEAT Suomi ry

Perinnetila Tervamäki

Sijainti ja yhteystiedot

Aikamatka 1950-luvulle perinnepihassa Sotkamossa, keskellä avaraa vaaramaisemaa.

Tietoja kohteesta

Kohteesta tarkemmin

Tervamäen perinnepihassa koet aikamatkan 1950-luvulle. Majoituspihapiirissä voit tutustua perinteisiin maatilan töihin, työvälineisiin ja eläimiin – rapsutusta odottavat suomenhevonen ja kyytöt. Pärekattoisesta, punamullatusta navetasta löytyy myös pieni museo.

Majoitusrakennuksen kahteen kerrokseen sopii 11 yöpyjää (omat keittiöt ja kuivakäymälät, liikuntaesteiset huomioitu). Saunoa voi idyllisessä pihasaunassa, jonka suihkuun vesi lämmitetään puulla. Putkos-lammen rannalta, 300 m päässä majoituksesta löytyy uusi sauna. Mahdollisuus aamiaiseen ja vaikkapa lounaaseen tilan päärakennuksessa.

Aterioiden valmistuksessa käytetään mahdollisimman paljon tilan omia luomuraaka-aineita (esim. viljat, peruna ja juurekset). Vuokrattavissa on myös eräkämppä neljälle Tervajoen rannalta, 4 km perinnetilalta. Tilalla on myös luomuemolehmäkarjaa, joka laiduntaa kesäisin vasikoineen majoituksen tuntumassa. Lajirikkautta löytyy 4 ha:n perinnebiotooppilaitumilta ja jokivarsiniityltä.

Ympäristö ja ohjelmaa:

Tervamäki sijaitsee Sotkamon Sumsalla, Kajaanin ja Kuhmon puolivälissä, keskellä avaraa vaaramaisemaa. Itä- ja pohjoispuolella on laajoja erämaa-alueita, joissa kulkee vaellusreittejä ja Sotkamon eteläosassa on Hiidenportin kansallispuisto. Vuokatille on 30 km ja Tervajärven talomuseolle 3 km.

Tilan ohjelmatarjontaan kuuluu mm. maatilan ja vanhojen työtapojen esittelynäytökset, opastetut marja-, sieni- ja luontoretket sekä ruokailut enintään 30 henkilön ryhmille päärakennuksessa tai isossa kodassa. Talviaktiviteetteihin kuuluu esimerkiksi lumikenkäily, metsäsuksihiihto (välineitä vuokrattavissa) ja pulkkamäki.

Tulo-ohjeet:

Tervamäki on Kuhmosta 50 km länteen, Kajaanista 60 km itään ja Sotkamon kirkolta 25 km itään.

  • Bussi: Kajaanista Sotkamon kautta pohjoispuolta Kuhmoon menevältä autolta haetaan tarvittaessa (pysäkki Lehtolan th.)
  • Auto/pyörä: Ajo-ohje Sotkamosta: vasemmalle Ristijärventie (nro 888) 5,2 km, oikealle Sumsantie (nro 900) 14 km, vasemmalle Lehtolantie 3,7 km, oikealle Perinnetila Tervamäki (Tervamäentie) 500 m ja olet perillä.

Aukiolo ja hinnat:

Avoinna koko vuoden, ennakkovaraus.