Suomen luomumatkailuyhdistys - ECEAT Suomi ry

Ilolan maatilamatkailu

Sijainti ja yhteystiedot

Ruoka-, majoitus- ja ohjelmapalveluja Valkeakosken Metsäkansassa.
Kielitaito: suomi, englanti, ruotsi, hiukan venäjää

Tietoja kohteesta

Kohteesta tarkemmin

Valkeakosken Metsäkansassa, Pohjois-Sääksmäellä sijaitseva tila tarjoaa ruoka-, majoitus-, juhla-, kokous-, koulutus-, ratsastuskoulu- ja oheispalveluja. Paikka sopii lapsiperheille, aikuisille ja ryhmille kuten yrityksille ja yhdistyksille (10-150 henkeä).
Majoitus: petipaikkoja ympärivuotisesti n. 50 kpl, kesällä lisäksi aittahuoneita ja mökit järvenrannassa (2-3 km päätilalta).

Metsäkansan Ilolassa on harjoitettu maatilamatkailutoimintaa jo vuodesta 1983!
Metsäkansan vanha asemarakennus on siirretty kokonaisena junalla tuoden 1995 Ilolan maatilalle. Wanhalla Asemalla palvellaan joka päivä, ja se on bussiryhmien suosittu ruokailu- ja kahvipaikka.

Päätilalla Ilolan Juhla- ja Kokoustalo (vanha päärakennus) toimii tilausravintolana eritoten juhla- ja kokoustilaisuuksille. Pietolan Pitokartano Metsäkansan kirkon vieressä tarjoaa upeat puitteet erilaisiin yritystilaisuuksiin sekä perhejuhliin. Pietolaa voi vuokrata myös ilman tarjoiluja. Päärakennuksen tilausravintolaan mahtuvat juhlat ja kokoukset. Myös joulu- ja juhannuslomasia.

Ilolan maatilalla viljellään viljaa, juureksia ja marjoja sekä kasvatetaan emolehmiä, lampaita, kanoja ja rotulihakarjaa. Lisäksi pihalla on kesäaikaan kotieläimiä: kissat, koirat, minipossut, kanit… Ihmisiä tilalla asuu 3 sukupolvea “vauvasta vaariin” – ja kaikki ovat toiminnassa mukana.

Ympäristö ja ohjelmaa:

Pihapiirissä toimii kahvila-ravintola Wanha Asema. Asemalla on myös Metsäkansan posti ja Ilolan lähipuoti, jossa paljon lähialueen tuotteita, mm. lähihunajaa (pesät Ilolan mailla Metsäkansassa), luomuviljatuotteita (kaurahiutale ja lettujauho ovat erittäin suosittuja), härkäpapua, kuminaa, itsetehtyjä leivonnaisia (leipää, sämpylöitä, pullia) ja hilloja, lähiolutta (Akaasta), savumuikkuja, kananmunia, oman maatilan luomuviljalla ruokittua Angus-pihvilihaa, ternimaitoa satunnaisesti, itsetehtyä saippuoita ja kynttilöitä, käsitöitä…

Tilalta saa vuokrata soutuveneen, polkupyörän, lumikenkiä tai kanootteja, myös paellapannu tai soppatykkivuokraukset.

Lähiseudulla on monenlaista harrastusmahdollisuutta: kaunis pyöräreitti Sääksmäenreitti, www.pyhajarvireitti.fi, Tarpianjoen melontareitti, risteilyjä vesillä, suokävelyä, tennistä (tenniskenttä n. 500 m naapuriyrittäjällä) ja golfia (lähin 7 km). Metsäkansan kyläkirkko 1 km, Visavuori ja Kari-paviljonki 17 km, Myllysaaren ja Kauppilanmäen museot 11 km, Tuomarlan perinnetila 5 km, Korkeakankaan hiihto- ja laskettelukeskus 14 km. Sappee/Himos/Kalpalinna/Ellivuori tunnin ajomatkan päässä.

Ilolassa ratsastusta (Ilolan Ratsastuskoulu) ja hevosajelua, maatilan kotieläimiä; kesäaikaan maatila-alue avoinna, talviaikaan kotieläimiin tutustuminen ennalta sovitusti.
Pihapelit (mölkkyä, petankkia, sulkapalloa…), kangaspuut kudontaan, tilauksesta sokerityöt. Kudontamutterissa kudontaa voi kokeilla itsekin. Erilaisia tapahtumia; keväällä Ilolan talvipäivä, Jeeppikerhon Talvitreffit, Metsäkansan Voittaja-koiramatch-show, juhannuksena mm. lastenkokko, elokuussa Metsäkansan Junapäivät, jolloin höyryveturi/lättähattu-juna-ajelua. Joulu- ja kesätorit. Teemapäiviä. Tarkemmat tiedot tämän vuoden tapahtumista: www.ilolanmaatilamatkailu.fi

Tulo-ohjeet:

  • Juna: rautatieasema Toijalassa. Myös haku mahdollinen.
  • Lentokenttä Pirkkalassa (35 km).
  • Bussi: bussipysäkki 150 m, pikavuoropysäkki 10 km Valkeakoski/Toijala (myös haku moottoritien pysäkiltä ennalta sovittaessa)
  • Auto/pyörä: Moottoritie 3:ltä liittymästä nro 33 (toinen Valkeakosken liittymä sekä Tampereen että Hämeenlinnan suunnasta jossa Turkutie 9 liittyy Konhossa 3-tiehen), jota pari minuuttia suoraan, opaste Ilola ja Wanha Asemakin näkyy tielle 304.

Aukiolo ja hinnat:

Auki joka päivä aamuyhdeksästä iltaan. Tilausravintolat ympäri vuoden.

Huoneet 60-95 €, aitta 50-60 €, aamiainen 8 €, rantamökit 375 -780 €/perusvko, arkilounas 10 €, ryhmäruokailut 10-30 €, juhlaruuat 15-38 €, teltta 10-15 €, asuntoauto/vaunu 20/25/30 €, sfc-jäsenalennukset. Perhesauna alk. 20/25 € (savusauna ja kylpypalju/pore tilauksesta pääosin ryhmille tai ennalta ilmoitettuina savusaunailtoina).